Do you like the pictures to the right of the posts?
Click on them and see more!
You can also choose to read my blog in your own language!

måndag 30 april 2012

Hjärt-kransen

Hej!

Har ni också fått lite blommande OGRÄS i gräsmattan?
Jag med!
;o)



Snabbt och tacksamt att göra ett hjärta med de ogräsblommorna... innan de slår ut allihopa. Ja! Det är ju samma stomme jag hade till snödroppe-hjärtat så ...återanvändning igen och lite pyssel med vanlig grön sytråd.


Blev det bra? Imorgon får ni se en RIKTIG fin OGRÄS-KRANS som blev ännu bättre!



TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

söndag 29 april 2012

Potatisplanteringen: Klar!


                                    God morgon!

Vilket regnväder...och jag som har precis hunnit med att plantera in (ut?) potatisen...undrar hur det ska gå.... ruttna knölar vill jag inte höra talas om!

Ja, ja , vad kan man göra ? Vi får väl hoppas på lite sol...och lite vind ...kanske...inget storm, nej bara lite blåst
;o)

Men på tal om sättpotatis...kan det vara för tätt det här, tror ni? Tacksam för tips.



TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

lördag 28 april 2012

altanen


God dag mina blogg-vänner!

Vilken underbar dag idag!
Solen är ju ...till hälften tillbaka...och växterna i trädgården börjar vissa sig ordentligt nu.



Några kryddor har redan fått övernatta på altanen nu i nästan två veckor ,hade en svart yllefilt som extra skydd över "pallkrage-plast-makapären". De två plast fönsterna har hängt uppe i luften när solen har varit framme...vet inte hur det kommer att bli nu när jag börjar jobba igen efter frivecka , nästa vecka...det är ju ingen här hemma som kan passa mina växter...

Ranunklarna som ni ser i det vänstra hörnet har ruttnat...hade lite problem med flugor ett tag ...det löste jag för sent, antagligen, flera växter slocknade ...tyvärr. Men så är det...av misstagen man lär sig, eller hur?


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

fredag 27 april 2012

Sättpotatis

Hallå! Hallå!
 Hur är det med er?
Hur är det med era potatisar?
Eller är det bara jag som tänker på dem?



Nu ska jag ge mig in på något som är riktigt främmande för mig...trots att potatis är min favorit efter... brödet förstås!
Skulle aldrig klara mig utan pommes frites några gånger i månaden ( hemgjorda i fritös) ...det var en tid hemma i Rumänien när vi åt nästan varje dag pommes med stekta ägg eller pommes med stekt falukorv-liknande korv... Men det var då och nu när vi har mat i överflöd... så kan jag verkligen uppskatta ibland...bara pommes med vitlöks-pulver över ...när ingen ser mig    ;o)


Men nu tillbaks till sätt-potatis! Har köpt en tidig sort AMANDINE , som har en mycket god resistans mot brunröta, något mottaglig för bladmögel. Det är alltså en fransk gurmetpotatis som är en mycket omtyckt delikates potatis i Sverige!


ASTERIX är en holländare (?!) , sen potatis-sort, med en röd skal och en gul innehåll. Den verkar vara en vinnare...inte mycket till problem med denna sorten! Och det bästa av allt är att jag vet att den är fantastisk god som pommes frittes , jag lovar !


Kan knappt vänta tills blommorna kommer fram, Amandine har det vanliga vita potatis blomma och Asterix har den blå-violetta !
Vad har ni tänkt för sort i år?

TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

torsdag 26 april 2012

Dhalia omplantering


Hej! Hej!

Jag antar att alla har omplanterat sina dhalja-knölar nu...jag tänkte bara visa att detta året klarade jag mig utan massa krukor, speciellt nu när jag såg att jag skulle få hela 15 st. 
Mannen hade ju så många 
pellets-säckar att kasta från källaren...så jag tänkte :
Återanvändning!
;o)



Bara klippa på mitten, rulla ihop till en "kruka" , plantera knölen och vips har man det färdigt! Det tar inte så mycket plats heller , är inte kinkiga och med några hål i botten så tror jag att de kan växa lika bra som i en vanlig plast-kruka, tills det är dags att plantera de i trädgården.


Är det nåt jag gillar med trädgårdsarbete...då måste det vara det lätta med dhalja-knölar...de kommer upp lika trygga varje år och med lite vatten och närring kan man absolut inte misslyckas! Den här gången fick de fin planterings jord...men jag har provat förr det billiga jorden med långtids.näring pulver och det har gått lika fint !


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

tisdag 24 april 2012

Uppdatering från källaren

Hej!

Ja...det ser kanske bättre ut än vad det verkligen är...Jag tycker det börjar bli dags att ta ut små växterna från källaren till det riktiga ljuset och den riktiga solen!


Så här har det sett ut de sista veckorna...inget har vuxit mer än några ...millimeter, dött...har några sådder gjort, det måste väl bero på att det är lite otrevligt med för mycket vatten som aldrig avdunstar (trots 18-19 grader dygnet runt) för tätt jord i krukorna osv...Har givetvis försökt att peta i jorden med tandpetare ...men ibland har jag skadat små tunna liven...dagen efter har de dött ...det gillar jag verkligen inte!!!



Funderar på att ta fram mitt "extra" växthus med överdragen bubbel plast ,att ha i den riktiga växthuset , med tillhörande fläkt inkopplat för bättre ventilation...slipper man lössen ,tror ni ? Har faktiskt lite för många banan flugor i källaren, tycker jag , inget medel fungerar emot de, det har jag redan provat! Melon skalet har möglat i påsen bredvid...inga flugor fastnade på dem. Glaset med den äppelcider-blandningen och diskmedel-droppen ...lyckade fånga en enda fluga...så jag gav upp och kastade den i avloppet...för dålig effektivitet! Hur gör ni då?

TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!


måndag 23 april 2012

Gracie- det riktiga lejonet!


Hej!

Man kan tro att katt-hanar ska vara stöddiga och va på vakt för alla "inkräktare" som kommer in på gården och gör sina behov i MINA rabatter!
Men neeee du....min svarta Pepsi är en väluppfostrat (?!) hane som "välkomnar" in alla dessa katter och kan till och med leka med de istället för att se till att de håller sig ...vid grinden
;o)

Gracie ...åt andra sidan har helt överraskat mig här om dagen när jag skulle samla bilder från rabatterna...
Det kom plötsligt in en svart och vit katt (tydligen en hane) och hon bara hoppade till smög sig bredvid trappan ( som en äkta gepard) och ...ja! Hoppade över den ovälkomna gästen , slog till med tassarna som en tokig katt , fräste och "tittade" snett på han tills han fattade puängen och gav sig iväg från min trädgård.



Min lilla PRINSESSAN ...som jag t.o.m. klippte klorna på henne, för att det lät så lustigt ibland på våra golv inne i huset...neee ska låta bli klorna fr.o.m. idag och " uppmuntra " henne att...slås ...till blodet sprutar!
 neee...jag skojar!...men det var RIKTIGT roligt att se henne...tyvärr så fick jag bara en bild på hennes bak ...i farten hann jag inte ställa in kameran ;o)

Detta får bli mitt bidrag på MÅNDAGSTEMA #37 hos Helenes Alt som er vackert Tema är I FARTEN ;O)


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

söndag 22 april 2012

Salladslök

Hej!

Lök måste det vara den enklaste grönsaken man kan odla...
Kan man verkligen misslyckas med lök?
Nej!
Jag låter inte löken växa sig stor, jag använder den till salladslök istället.
Då kan man lika gärna plantera tätt i en pallkrage och vänta till det växer till så långa blad som man önskar sig, kunna njuta både i salladen eller rå som krydda bredvid en varm skål med grönsakssoppa.


Eftersom sallads-löken är det första jag lägger i jorden på våren, så har jag märkt att varje år gör jag det med ett leende på läpparna. Hur mycket det är att rensa i pallkragen...spelar ingen roll, det känns alltid bra, positivt och med en ljus framtid att vänta till...själva skörden. Barnen brukar "stjäla" en eller två stycken när de går förbi pallen...det märker jag på ...lukten ...när de närmar sig.


Jag köpte bara 2 påsar med små lökar i år...hoppas det räcker för jag har bara en pallkrage till dem alla så de får trängas där så länge ;o)


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

lördag 21 april 2012

Vita blommor och hemlig gåva!


Hej!

Eftersom jag jobbar natt hela helgen ...så hinner jag inte "partaja" med er allihopa på 
hos Håkan...
men jag lämnar mitt bidrag här och när jag kommer hem så "träffar " jag er ändå...
;o)




Fick hem mitt HEMLIGA PAKET från HELENE i KIMSTAD! Hon har både en mycket intressant blogg och en nätbutik med naturprodukter som hon kan sälja direkt med, om du hör av dig per mail eller telefon. Gå in och kolla!


Jag fick Margot Elenas trendiga produkter, 97% naturliga, helt fria från parabener, sulfater...mm, de doftar helt fantastiskt, till och med min äldsta grabb kom fram och ville kolla mer på både teet, body-cremen , lipsylen och tvålen! Tack Helene!


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

fredag 20 april 2012

Vårig lavendel


God morgon på er allihopa!

Himmelskt bidraget jag har idag får det bli det lilla himlen ni ser över rosmarinen !
Vill du se fler bidrag så får du gå in hos Petunia HÄR
och va med du också med en liten bit av din
HIMMEL


Fikonträdet mår fortfarande bra, likaså rosmarinträdet och den lilla lavendeln på stam. Har hört att vi kommer att ha nästan 18 grader varmt strax innan Vallborgmässoafton! Kan det stämma? Då kanske man kan ta ut alla dessa växter som väntar så efter det efterlängtande solen!

Jag klippte min lavendel som jag köpte förra året till att ha den bredvid ett trädstam, hoppas den överlever den småländska vintern och blir lika fin som lavendeln i krukan ,som har en sådan härlig,  fräsch färg, eller hur? Tänk en liten krans med de blåa fina lavendel blommor....ja!

TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

torsdag 19 april 2012

Sten-skyltar

God morgon!

Mycket jobb bland pallkragarna, japp...när ska man hinna med det ...innan det fina vädret är framme?!
En i taget, skulle ni säga.
Vad tycker om mina egna "designade" skyltar i äkta sten?



Brukar ni flyta på perenna kryddorna ni har övervintrade ute i trädgården? Jag gör det för att man luckrar jorden , kan gödsla lättare och de som kan säger att man ska göra det med vissa grönsaker för att byta plats , förhindra spridning av särskilda sjukdomar och ...kryp. Det kanske är likadant med kryddor, vad vet jag. En sak är det säkert...det blir snyggare så!


Igår köpte jag mera jord...till potatisen som väntar i källaren. Undrar bara när jag kan stoppa ner de i jorden ...nån gång....för att kunna få fram några tidiga till midsommar. Det ska ta ju 8 veckor, eller hur ? Annars får man köpa de dyra nypotatisen och intala sig själv att de smakar ungefär likadant som ...egna!


Midsommar, ja, drygt 2 hela månader dit, det går väl ganska fort, om man tänker på nåt annat än tiden dit.
;o)


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

onsdag 18 april 2012

Morötter och ringblommor

Hej!

Här ser ni vad jag har köpt tillsammans med min granne Lotta, frön som kommer från Nederländerna om jag förstått rätt...vi väntade länge på de och de var dyra ...med.
Så det enda jag väntar på är:
att JORDEN blir varm igen!!!
Så att man börjar så nån gång...Ringblommorna ska ha 12 grader i jorden ...jag tror jag har knappt ...3
 ;o(



Morötterna kostade typ 64 kronor för 400 frön, vi skulle dela på dem...tyckte vi , för vem behöver så många , med så lite odling plats ? Som ni ser, inte är det 400 st. eller hur?
Jag hoppas bara att det stämmer att de är resistenta mot morots-fluga, som de gärna påstår på påsen, annars handlar jag aldrig därifrån ;o(



Kantpetunia verkar vara i alla fall väldig frisk och växer som alla odlings-fantaster önskar! När sår ni morötter?

TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

tisdag 17 april 2012

Växthus-städning


Hej!

Idag var det riktigt ruskigt väder där ute...inte ens katterna vill vara med (!) 
Hagel såg jag ett tag och snö skulle det också komma...
Tur att man hann med lite växthus-städning här om dagen , för nu kan man inte göra något vettigt där inne , var tvungen att ta in alla växter tillbaka till källaren , det lilla olivträdet ni ser i bilden har tappat alla sina löv ...både dem gamla och de nya fina små grenarna det fick ... 



I år ska jag prova att använda plast i pallkragarna i växthuset, får vi se om det fungerar bättre med väta,om jag får behålla dem lite längre än jag trodde förr. Tre nya blev det också, min yngsta har hjälp till att måla de i grönt... för lite pizza-pengar   ;o)    och jag kommer att utöka med 2 dubbla till mina första potatis odlings försök...en tidig och en sen sort .
Har ni några tips om just potatis? Min kompis Lotta sa att om man delar potatisen på mitten ( och låter de torka lite grann...) innan man lägger de in i jorden,  då får man bättre och rikare skörd.



TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

måndag 16 april 2012

Måndags tema


Hej! 

Mitt bidrag idag på MÅNDAGS TEMA # 36 är 
dessa fantastisk fina blommor som är 
MIN GRANNENS BLOMMOR!

Det är detta som är min fokus:
Jag ser när hon ställer sina fina krukor i köksfönstret och sedan kommer jag in för att undersöka det nya:
Det syns på hennes blick hur glad hon blir när jag har förstått att vi gillar likadana blommor...fast jag är 43 och hon 81.





Du kanske har också en gammal granne HA FOKUS PÅ DET...man vet aldrig vilka fina likheter man har tillsammans...gå in och gör henne/honom glad med ett litet besök varje gång ni "fokuserar" på varandra !
                                                  ;o)


TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!

söndag 15 april 2012

CITRUS TRÄD FRÅN SICILIEN

God morgon! God morgon!

Hoppas ni har haft en underbar dag igår ...för det har jag haft!
Tillsammans med min bästa kompis Christina och hennes yngsta dotter var vi på ett nytt (för mig) blomsterhandel och jag fick gå omkring och önska mig vad jag ville ...bara och peka och få det...precis som men små barnen ;o)
Det blev detta CITRONTRÄD som var bara helt underbar!
Vilken doft från blommorna! Vilka stora citroner!
Tack min kärra vän, tack för födelsedags-presenten från er, äntligen äger jag en citrus planta, ska ta bra hand om den !


Några pelargoner och en lagerblad-planta blev det också...kunde bara inte gå ifrån dem...


Lördagens kalas var lyckad, tårtan smakade lite jordgubbar...jag var tvungen att pudra de med florsocker, jordgubbarna smakar inte mycket nu ...i april, man måste vänta enda till midsommar tider för att riktigt njuta av både doft och riktig jordgubbs-smak!


Var väldig rädd att köttet skulle bli för salt... men det gick bra , ingen blev "extra" törstig efter maten...hoppas gästerna tyckte om all mat de fick smaka. Ett tips för nybakade brödet : Lägg på lite SESAM frö på degen innan du bakar brödet...det blir en SUCCÉ , jag lovar!



TACK FÖR ATT DU TITTADE IN HOS MIG! JAG BLIR SÅ GLAD OM DU HAR TID MED EN LITEN KOMMENTAR!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...